Jakie ryby wędzimy w osadzie?
Przede wszystkim te, które my sami złowimy lub nasi goście złowią w stawie w osadzie. To tutaj ryby pływają w czystej wodzie i rosną naturalnie – beż żadnych wspomagaczy. Są to najczęściej karpie i liny, ale w naszej ofercie są także leszcze i pstrągi dostarczane z zaprzyjaźnionego gospodarstwa rybackiego.
Kiedy wędzimy?
Ryby wędzimy na wcześniejszą prośbę naszych gości. Staramy się przygotowywać je według zasady: ryba „dziś złowiona – dziś uwędzona”. Nasi goście czasem rozszerzają to hasło o „dziś zjedzona”. Chętnie także uczymy naszych Gości samodzielnego wędzenia i pokazujemy jak się odbywa. Wiele osób pod koniec pobytu łapie bakcyla i wędzi ryby samodzielnie.
Jak wędzimy?
Ryby wędzimy na miejscu w osadzie. Przed wędzeniem są one starannie oczyszczane i osolone. Wędzenie odbywa się w sposób tradycyjny w ceglanej wędzarni. Goście mają możliwość wyboru rodzaju wędzenia (na ciepło bądź na zimno). Drewno używane do wędzenia to przeważnie olcha lub buk – czasem z dodatkiem drewna owocowego, które nadaje rybie ciekawy smak. Nasze ryby nie zawierają żadnych sztucznych konserwantów.